4 Mayıs 2007 Cuma

ART-İST 9B SAYISI


Dergi cikarken yazdigimiz bulteni...
Altı yıl önce yayın hayatına başlayan art-ist güncel sanat dergisi, yepyeni formatıyla okuyucusunun karşısına çıkıyor. art-ist, bu sayısında, yazınsallığı ve eleştiriyi öne çıkarırken, alçakgönüllü sunumuyla, geçtiğimiz sonbaharda gerçekleştirilen 9. İstanbul Bienali süresince yüzeye çıkan tartışmaların izini sürmeye girişiyor.

Bienal’in ana sergisi ve Misafirperverlik Alanında yer alan Hafriyat ve Serbest Vuruş sergileri üzerine yoğunlaşan yazılar, sergileri kimi zaman bir yürüyüş güzergâhı olarak ele alırken, kimi zaman bienal kavramını sorgulama fırsatı olarak değerlendiriyor ve kimi zaman da tekil yapıtlar üzerine yoğun okumalara gidiyor.

art-ist güncel sanat dergisi, 9. İstanbul Bienalini konu alan sayısıyla, bir süredir ihmal ettiği yerel sanat üretimiyle etkileşim içine girmeye çabalıyor. Zaman ve kaynak talep eden çift dil üzerinden yayın yapma geleneğine bir süreliğine ara verip, kentsel, yerel ve bölgesel tartışmalara seri bir biçimde müdahil olabilme amacıyla tek dil kullanımına ve derginin başlangıç yıllarındaki yayın anlayışına geri dönüyor. Azra Tüzünoğlu’nun yayına hazırladığı sayıya, önceki sayıları hazırlayan Süreyyya Evren ve Erden Kosova, bienal modelinin imkan/sıkıntı ve olasılıkları üzerine derinlemesine tartıştıkları yazılarıyla, sadece katkıda bulunmuyor, tüm bu meseleler üzerine tartışma ve düşünmeye kışkırtıyorlar. Melih Başaran ve Meral Özbek’in, bienal izlenimlerini aktardıkları metinleri, Sibel Yardımcı’nın “Küreselleşen İstanbul’da Bienal” kitabına bir ek olarak tasarladığı yazısıyla destekleniyor, 9b hakkında genel bilgiler edinmemizi sağlıyor. Burak Delier, kinky imam, Mahmut Koyuncu ve Selçuk Seçkin ise gerçekle kurgu arasında gidip gelen metinleriyle, birçok bienal sanatçısıyla ortaklaşan bir üretim biçimi sergiliyorlar. art-ist 4'te, Ferhat Özgür “free kick: seni kıskandığım için üzgünüm!..”, Burcu Pelvanoğlu “ 9.İstanbul Bienali ve bir soru: bundan sonra ne olacak?”Ayşegül Sönmez “Kenar Metropol Çocukları” yazılarıyla, eleştirel çerçevenin oluşmasına katkıda bulunuyorlar.

Hiç yorum yok: